Pod Tatrami sa za šesť hodín dvakrát zatriasla zem

01.06.2012 Poprad

Poprad 1. júna (TASR) – Pracovníci Geofyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied (GÚ SAV) v noci nadnes zaznamenali zemetrasenie pod Tatrami. Pre TASR to dnes potvrdila vedúca oddelenia seizmológie GÚ SAV Miriam Kristeková. "O 23.35 h došlo vo štvrtok neďaleko obce Vernár, okres Poprad, k slabému zemetraseniu, podľa predbežných údajov s lokálnym magnitúdom 2,7," uviedla Kristeková.
Zemetrasenie podľa nej pocítili aj obyvatelia okolitých obcí a miest. Zaznamenali ho seizmické stanice Národnej siete seizmických staníc a Lokálna sieť východné Slovensko. Po spomínanom zemetrasení následne došlo v tejto oblasti aj k ďalšiemu slabému otrasu, a to dnes ráno, krátko pred 6. h. "Podľa predbežných údajov bolo lokálne magnitúdo tohto otrasu 2,1. Obidve zemetrasenia mohli pocítiť obyvatelia okolitých obcí," doplnila Kristeková.
GÚ SAV preto vyzýva všetkých obyvateľov, ktorí pocítili alebo pozorovali účinky týchto zemetrasení, aby vyplnili makroseizmický dotazník buď priamo na webovej stránke www.zemetrasenia.sk, alebo si ich z uvedenej webovej stránky stiahli a vyplnené poslali na e-mailovú adresu geofseis@savba.sk. "Občanov, ktorí nemajú prístup na internet, prosíme, aby sa ohlásili telefonicky na čísla 02/5477 5280, 02/5941 0611, v pracovné dni od 8.30 h do 16.30 h, alebo písomne na adresu Geofyzikálny ústav SAV, Dúbravská cesta 9, 845 28 Bratislava. V takom prípade im pošleme tlačenú verziu makroseizmického dotazníka," upozornila Kristeková. Všetky informácie o zemetrasení sú podľa nej veľmi dôležité pre skúmanie seizmickej aktivity a účinkov zemetrasení na území Slovenska.
 

Vyberte región